2020. július 19., vasárnap

Vavyan Fable - Mogorva nyár |Értékelés|




Szia Mindenki!
Ma ismét egy egy nyári olvasmányomat szeretném bemutatni Nektek. Ugyan a könyv címén és néhány említésen kívül nincs sok köze a történetnek a nyárhoz, számomra mégis teljesen összekapcsolódott az olvasása a nyár-feelinggel. Az akciódús, izgalmas regényeket mindig jobban preferálom ebben az évszakban, mint a lassabb, vontatottabb, esetleg melankolikusabb köteteket.Ti hogy vagytok ezzel?


              



Adatok:



Kiadó:  Pannon / Fabyen

Megjelenés: 1992 / 2007

Terjedelem: 330 / 458 oldal




Fülszöveg:


,,Belloq ​és akciócsoportos társai különleges kiképzési programról hazatérve tudatják Denisával, hogy egy dél-amerikai országba utaznak nyaralni. Festői helyre érkeznek, ottlétük az első napokban valóban nyaralásnak látszik, ám hamarosan támadás éri őket, s a dzsungelen át kell menekülniük. „Kicipzározom a puttonyt. Ők persze dögösebbek: a hét zsákon egyszerre reccsennek a fémfogak. Három másodperc alatt alsónadrágra vetkőznek. No, akkor én is. További három másodpercig tart, amíg előhúzzák a káprázatosan összehajtogatott ruhacsomagot. Éjfekete kezeslábas bomlik ki előttem, különös anyaggal bélelt, állig galléros modell, gyanítom, hogy lőhatlan. A Nagyszerűek gyorsan végeznek felöltésével, nekem Leon segít, hogy megtaláljam az elrejtett műanyag cipzárt, a szigeteléssel bevont kapcsokat. Ebben a cuccban zajtalanul kúszhatunk, mászhatunk, egyetlen alkatrésze sem csikordul, zörren meg soha. Pilótasapka-féle sisak következik, minden oldalról zárt, bélelt modell, Batman is valami hasonlóban szuper. Nem tudom, az övé golyóálló-e, a mienk biztosan az, feltéve persze, hogy nem túl nagy erejű vagy robbanó lövedéket kapunk a fejünkbe. Fresson végigmér bennünket, lerántja a sapkát és elröhinti magát. – Mint egy Batman-kommandó! Máris leszögezem, hogy nem vagyok hajlandó kívül hordani az alsógatyámat, mint az a marha!”




Spoilertől mentes véleményem:


Vavyan Fable könyveit leginkább az írónő stílusa és humora miatt kedvelem. És bár az akció nem kifejezetten a kedvenc zsánerem sem filmben, sem könyvben, Fable regényei a szereplők "kommandózásaival" mindig teljesen lekötik a figyelmemet. 

Emellett meg kell említenem, hogy Fable zseniálisan ötvözi a regényeiben a humoros, komolytalan vonalat a muszáj-beszélni-róla témákkal. Ebből a Mogorva nyár-ban sem volt hiány, engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy részletet, amiben a főszereplő, Denisa egy nemrég látott filmről mesél, ezzel az abortusz és az emberi jogok témáját taglalva.

,,[...] S midőn zsíros füstöt eregetve fellángolt az emberi testekből emelt, benzinnel leöntött máglya, a riporternő előlépett, és megkérdezte a hős harcosokat, mi a véleményük az abortuszról. A katonák megengedhetetlennek tartották a művi vetélést; ,,a magzat élethez való jogá"-ra hivatkoztak. S miután a riporternő végigbarangolta Európa és más földrészek tűzfészkeit, elment Afrikába.
 Éhezőkkel együtt várt az élelemsegélyre, hasztalan: szemtől szembe látta az éhhalált. Amikor szóba hozta az abortuszt, a tolmács sem értette, mit kérdez. [...] Gyűlölettől, félelemtől eltorzult arcok, fegyverek, vér, hullák, kínpokol. S e képek alatt egy honatya balzsamos hangon ecsetelte a magzat élethez való jogát. [...] Ezenközben egyetlen szó sem hangzott el a már megszületett emberi lények bárminő jogáról. És mégis, a néző fejében üvöltő kérdések zakatoltak: a világrajöttek jogai?!; a döntéshez való jog?!; az otthonhoz való jog?!; a méltósághoz való jog?!; Az élethez, ételhez való jog?!"


A véleményalkotást a témáról most rátok bízom, bár szívesen beszélgetek megosztó témákról, ha esetleg kedvet kaptok hozzá:), ezt csak egy példaként hoztam a könyvben szereplő komoly eszmefuttatásokra, ami számomra mindenképpen egy plusz pont. Ezáltal a szereplők is sokkal valóságosabbá, élőbbé válnak, hiszen saját véleményt formálhatnak egy adott témakörben.

A  regényben észrevehető a párbeszédek hiányossága és így, több Fable történet elolvasása után azt hiszem, jól érzem: ez is az írónő stílusához tartozik. Nincsenek felesleges, üres beszélgetések a szereplők között. Ez persze néha zavaró lehet, viszont leginkább csak a feszültség fokozása, az információ késleltetése a célja.
Nincs időhúzás, az események hihetetlen sebességgel követik egymás. Helyszínek, szereplők váltogatják egymást és egy percig sem hagyják unatkozni az olvasót. Nincs egy kitöltetlen űr, mindig történik valami és ha egy pillanatra elkalandozik a figyelmünk, biztos, hogy elszalasztunk valamit.:D
Persze így a regény egyáltalán nem valósághű, viszont nem is ez a cél, egy fiktív történetnek pedig tökéletes ez a nyüzsgő stílus.

Mindenképp meg kell jegyeznem azt is, hogy ez a kötet az írónő Halkirálynő sorozatának 4. része, így a szereplők nincsenek olyan részletesen bemutatva. Viszont így is teljesen érthető és élvezhető a sztori. Én magam sem olvastam még a sorozat többi részét, ne kérdezzétek, hogy miért pont ezzel kezdtem:D, de egész gyorsan beleszoktam az eseményszálak kevergetésébe és - ha nem is teljes valójukban - a szereplőket is megismertem. 


Összességében: nagyon szerettem a szereplőket, a barátságokat, a piszkálódó beszólásokat, a poénokat és a humor mögé ágyazott komoly témák említését. Vavyan Fable egyre előrébb helyezkedik el a kedvelt íróim listáján, nagyon sok könyvét tervezem a közeljövőben elolvasni. És bár tudom, hogy nagyon sok rajongója van a Fable köteteknek, de úgy érzem, nem kap elég figyelmet, főleg az én korosztályom körében. Ezt kicsit fájlalom, hiszen én mindenképpen a legjobb magyar írók közé sorolnám Fablet. Nem szeretném az egekig magasztalni ezeket a regényeket, ők sem hibátlanok, viszont mindenképp érdemes egy esélyt adni az elolvasásuknak. 
A Mogorva nyár például tökéletes választás lehet első Fable könyvnek.:)


Egy pár idézet a kedvenceim közül:



,, - Mi az az állat, ami hüllő, mérges és rikítóan pettyes? Valami cipőneve van.
   - Topán - méláz Lipowski. - Van olyan állat, hogy topán?
   - Szalamander - töpreng Louis.
   - Pitik vagytok - legyint Ella. - Foltos szalamandra.
   - Az - bólint Delgado. - Patrick olyan. Mérges, hüllő, foltos és cipő."

,, - Piszok nagy, pocsék háború lesz - bólogat Querra. - A lángba boruló Balkán felperzseli Európát, az iszlám Ázsiát, és akkor a nagyhatalmak szerteszórják az összes nukleáris készletüket. És senki sem tiltakozik, mert az emberiség értelmi és érzelmi színvonala a szappanoperák és a telefonos vetélkedők szintjén stagnál.
  - Nagyon kérlek, ne ócsárold az emberiséget! - Lipowski ültében toporzékol. - A málnasodó igenis nagyon finom!.."

,, - Ismerem - bólintok. - Már sokat gondolkoztam ezen. Hétköznapokon csaknem észrevétlen a szeretet. Ám ha baj van, nagyon tud fájni. És te is, én is akkor döbbenünk rá érzelmeink mreteire és fájdalmasságára, amikor veszély fenyeget."


 ,, - Ez micsoda?
    - A kutya labdája - feleli.
    Másüvé mutatok.
    - Az meg Elláé, gondolom.
    - Nem, az egy gömbtuja, aranylombú.
    - Remek. Ez alá állítom Hapcit - bólintok. - De vajon hová tegyem a kukát?"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése